Organisatie Foto’s Contact| Inloggen

Financiën & Economie

De Commissie Financiën & Economie is er voor het bevorderen van een positief vestigingsklimaat, zodat ondernemers economische groei kunnen realiseren. Dit doen zij door het tijdig signaleren en benoemen van belemmeringen voor de economische ontwikkeling. Op zowel lokaal als regionaal niveau. Om vervolgens oplossingen voor deze belemmeringen aan te dragen zodat ze weggenomen kunnen worden. Een goed voorbeeld hiervan is het verminderen van de regeldruk.

De weg naar Europese Fondsen

Deze gids is samengesteld om te dienen als een bron van informatie voor regionale en lokale autoriteiten, NGO’s, bedrijven, professionals en burgers over hoe zij financiering voor hun projecten kunnen verkrijgen uit een aantal EU-fondsen.

Bekijk de gids

Europese subsidiemogelijkheden

De Europese Unie biedt vele subsidiemogelijkheden, ook voor Nederlandse bedrijven, overheden en onderzoekers. Voor het Nederlandse MKB zijn diverse loketten waar Europese subsidies, maar ook nationale, provinciale of gemeentelijke subsidies, te verkrijgen zijn. hieronder een aantal belangrijke subsidieloketten op een rij. Let bij een subsidieaanvraag vooraf goed op de subsidievoorwaarden. Vaak is één van de voorwaarden dat een project nog niet mag zijn aangevangen. Praktisch houdt dit in dat wanneer de subsidie wordt aangevraagd, nog geen offerte of overeenkomst mag zijn ondertekend. Houd tijdens het project een goede administratie bij die in overeenstemming is met de subsidievoorwaarden.

• Het Kenniscentrum Europa decentraal geeft een tool aan op haar website waarmee ondernemers kunnen kijken of er een passende Europese subsidie beschikbaar is (De EU-fondsenwijzer – Europa decentraal).

• De gemeente Rotterdam heeft per beleidsdomein de (gemeentelijke) subsidieregelingen op een rij gezet (Subsidies | Rotterdam.nl).

• De provincie Zuid-Holland heeft een subsidiekalender, zie Subsidiekalender – Zuid-Holland.

• Ook is het mogelijk periodiek op de hoogte te worden gesteld door te abonneren op de nieuwbrief ‘Europese subsidies’ van de Rijksoverheid Nieuwsbrief Europese subsidies.

Inflatie

Je merkt vast ook dat alles duurder wordt; de benzine, energie, boodschappen, alles kost meer geld. Door te besparen (op bijvoorbeeld je huishoudboekje) kun je financieel al wat meer ruimte krijgen. Daarom vind je in dit boekje 50 handige tips terug waarmee je eenvoudig bespaart op het dagelijks leven.

Bekijk het boekje

Financiering of geld nodig?

Ondernemers kennen onzekere tijden. Beschikbaarheid en prijzen van grondstoffen; personeelstekorten, stijgende energie prijzen, stijgende rentes en terugbetalen van de uitgestelde belastingen zijn onder andere onderwerpen die de ondernemer dagelijks bezig houden. In deze ontwikkelingen speelt ongetwijfeld ook mee gaan we groeien en investeren of juist behoud van de huidige situatie. Een middel om hierbij hulp te bieden kan een zakelijke financiering zijn.

Bekijk het volledige artikel

Geldfit

Dalende inkomsten en oplopende schulden. Door de aanhoudende coronacrisis kampen veel ondernemers met geldzorgen en schulden. Maar vaak wachten ze te lang met het zoeken naar hulp. Met de campagne ‘De eerste stap helpt je verder’ wil de Rijksoverheid dat ondernemers met geldzorgen snel aan de bel trekken en weten waar ze welke hulp kunnen krijgen. Via Geldfit Zakelijk kunnen ondernemers met betalingsachterstanden snel en laagdrempelig de weg vinden naar passende schuldpreventie of -hulp en een schuldenvrije toekomst.

Bekijk de website

Fonds Bijzondere Noden Rotterdam

Jaarlijks komen duizenden Rotterdamse huishoudens in een urgente financiële noodsituatie terecht. Bestaande voorzieningen kunnen niet in alle gevallen een oplossing bieden. Als mensen tussen wal en schip dreigen te vallen kan Fonds Bijzondere Noden Rotterdam (FBNR) bijspringen met een (eenmalige) gift. Een gift van FBNR brengt direct een oplossing in crisissituaties van Rotterdammers die vaak ten einde raad zijn, zodat rust en perspectief ontstaat. Dit zetje in de rug zorgt ervoor dat mensen er met opgestroopte mouwen weer tegenaan gaan. Het is onze droom om snel hulp bij acute financiële nood te bieden aan elke Rotterdammer. Help jij mee? Wij zijn op zoek naar bedrijven die willen helpen armoede in de stad te bestrijden.

Bekijk de flyer

Nieuws

Op tijd vakantiegeld uitbetalen

De maand mei staat voor ondernemers met personeel in het teken van de uitbetaling van het vakantiegeld. Want ook al stijgen de kosten nu misschien hard: vakantiegeld uitbetalen is verplicht. Het is een ‘extraatje’ waar medewerkers reikhalzend naar uitkijken, maar...

Lees meer

MKB actieprogramma

Rotterdam heeft het mkb-actieprogramma gelanceerd. Doel van het programma: 10.000 ondernemersvraagstukken verder helpen met goede gemeentelijke dienstverlening én praktische handvatten om Rotterdamse ondernemers toekomstbestendig te maken. Het actieprogramma zet in op...

Lees meer

Tips om financieel gezond te blijven

Als ondernemer wil je succesvol zijn. Dat kan natuurlijk alleen als je bedrijf financieel gezond is. Met de huidige inflatie en hoge energieprijzen is dat nóg meer een uitdaging dan normaal. Over Rood helpt ondernemers die het financieel moeilijk hebben. Onze...

Lees meer

Verbouw of verhuisplannen?

Ben jij een ondernemer uit de maakindustrie en wil jij je vestigen in de Spaanse Polder of het Rotterdam Makers District? Of ben je hier al gevestigd, maar wil je je pand verbouwen of uitbreiden? Dan kan deze subsidieregeling voor jou net dat zetje in de rug zijn om...

Lees meer

Financiële toekomstcheck

Gun jezelf de tijd om financiële verrassingen te voorkomen. Als ondernemer heb je meestal een goed beeld van je omzet en kosten voor het komend jaar. Maar weet je ook of er elke maand genoeg geld op je rekening staat om aan je verplichtingen te voldoen? Met de...

Lees meer

Meldpunt knelpunten Oekraïne

Al valt er nog weinig te zeggen over de totale gevolgen van de oorlog in de Oekraïne voor onze bedrijven en economie, duidelijk is wel dat die breed zullen worden gevoeld – direct of indirect - en dat die pijn gaan doen. Om zoveel mogelijk zicht te houden op de...

Lees meer

Gemeentelijke belastingaanslag

Vanaf deze week ontvangen veel ondernemers uit de regio Rotterdam de gemeentelijke belastingaanslag voor de rioolheffting en onroerendezaakbelasting. Met de getroffen coronamaatregelen begrijpen wij dat de belastingaanslag voor sommige ondernemers op een zeer...

Lees meer

De commissie
Financiën & Economie

Commissie­voorzitter

Commissieleden

Dick Nonnekes

Credion Rotterdam Rijnmond

Paul Martijnse

Gemeente Rotterdam

    Arjen van Klink

    Hogeschool Rotterdam

      Ben jij klaar om te netwerken?

      Jaarlijks organiseren wij tientallen netwerkbijeenkomsten en workshop; deze zijn laagdrempelig en altijd met een hoge "gun- én funfactor". Via de nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws en interessante evenementen.