Vanaf 5 augustus is het dragen van een mondkapje op een aantal drukke plekken in Rotterdam verplicht. Het gaat om winkelgebieden in het centrum, op een aantal markten en in de grotere winkelcentra Zuidplein en Alexandrium.

Rotterdam

Waarom deze pilot?

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond voert deze verplichting als pilot in, omdat het coronavirus weer oplaait. Dit gebeurt vooral op plekken waar veel mensen samenkomen en afstand houden lastig is. Een mondkapje kan hierbij helpen. Het RIVM heeft geconcludeerd dat het dragen van een mondkapje ertoe kan leiden dat mensen voorzichtiger worden en meer afstand houden tot elkaar. Alles is erop gericht om een tweede uitbraak te voorkomen. De verwachting is dat de pilot tot 31 augustus duurt. Daarna volgt een evaluatie.

Wat zijn de regels?

De draagplicht geldt vanaf 5 augustus in de aangewezen gebieden voor iedereen vanaf dertien jaar en ouder, op straat en in winkels tussen 6.00 tot 22.00 uur. Deze tijd is gekoppeld aan de winkeltijdenwet. Buiten deze tijd is het dragen van een mondkapje niet verplicht. Op de aangewezen markten waar een mondkapjesplicht geldt, is dat van toepassing tijdens de openingstijden van de markt.

Ook winkelmedewerkers en marktkooplieden moeten een mondkapje dragen in het openbare deel waar contact is met klanten. In het besloten deel van de winkel zoals magazijn en kantine is het dragen van een mondkapje niet verplicht. Wel gelden daar de basismaatregelen zoals het houden van 1,5 meter afstand.

Voor winkelmedewerkers en marktkooplieden geldt dat in plaats van een mondkapje, ook een spatmasker gedragen mag worden. Deze uitzondering geldt alleen voor winkelmedewerkers op het moment dat ze in de winkel zijn of marktkooplieden bij hun kraam staan. Op straat moet een mondkapje worden gedragen.

Wanneer is een mondkapje niet verplicht in de aangewezen gebieden?

Op locaties waar al landelijke maatregelen gelden, zoals horeca, sportscholen en musea, hoeven bezoekers geen mondkapje te dragen. Hier gelden namelijk al regels over reservering, begeleiding en placering. Het betreft enkel de eerdergenoemde gebieden waar drukte minder te reguleren is.

Om welke gebieden gaat het?

Winkelgebieden centrum: Het gaat om winkelgebieden in het centrum van Rotterdam o.a. Lijnbaan, Meent, Nieuwe Binnenwegplein en Coolsingel.

Markten (tijdens marktdagen): Binnenrotte, Visserijplein en Afrikaanderplein

Grote winkelcentra: Alexandrium Shopping Center, Alexandrium Megastores en Zuidplein

Bekijk de kaarten op https://www.rijnmondveilig.nl/algemeen/mondkapje-verplicht-op-drukke-plekken-in-rotterdam/.

Informatiepunten

– Een Q&A over de mondkapjesplicht vindt u op https://www.rijnmondveilig.nl/lichamelijke-noodsituatie/qa-maatregelen-rotterdam-rijnmond/.

– Voor overige informatie over coronamaatregelen en hulp voor ondernemers kijk op www.ondernemen010.nl.

– U kunt ook contact opnemen met de Ondernemersbalie via 14010 of ondernemersbalie@Rotterdam.nl. Daar brengen ze u in contact met de juiste persoon voor uw vraag. De Ondernemersbalie is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 9:00 -17:00 uur.

– Voor vragen met betrekking tot de markten kunt u contact opnemen met de afdeling markten via telefoonnummer 0102676150 of e-mail marktenstz@rotterdam.nl. De afdeling markten is telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur.