Bij Delibert ontvingen wij ongeveer twee weken geleden bericht van een relatie dat een internationaal congres voor de week erop niet door ging. Internationale gasten waren er niet gerust op en er werd verwacht dat veel gasten niet zouden komen. Dit was voor ons de eerste echte aanwijzing dat de toon rondom het corona virus aan het veranderen was. Onze eerste gedachte was dat een internationaal congres daar inderdaad veel gevoeliger voor is maar dat nationale congressen en bijeenkomsten hier minder door beïnvloed zouden worden.

Verleden week echter ontvingen wij de ene afzegging na de andere, van congrescentra tot theaters/filmproductiebedrijven en van zakenhotels tot kantoren. Toen was het nog vooral de onzekerheid of er maatregelen zouden komen, een paar dagen later volgden de maatregelen zelf.

Omdat Delibert lunch- en borrelproducten verzorgt op locaties waar mensen samen komen namen onze orders in een zeer hoog tempo af. Toen ook bekend werd dat begraafplaatsen geen catering meer verzorgden en kantoren vooral hun mensen thuis lieten werken werd het stil. Dit voltrok zich in een paar dagen.

De terugval in orders is abrupt en de periode die deze terugval zal duren is op dit moment niet te overzien. De  relatie van de eerste opzegging heeft ons in de tussentijd geïnformeerd dat zij pas weer in september open gaan en de komende periode gesloten zijn. Wij merken dat zeer veel congrescentra en bedrijven er rekening mee houden dat de inperking van het samenkomen van mensen zeker langer kan duren dan tot 6 april.

Zelf gaan wij ervan uit dat dit zeker tot het eind van april zal zijn. Onze bezorgdienst is op dit moment gewoon operationeel maar wij hebben een afname van ongeveer 95% van onze orders.

Bij Delibert hebben wij de volgende stappen genomen:
•    Wij hebben gekeken welke variabele kosten de komende periode aangepast kunnen worden, daarvoor hebben wij een aantal scenario’s geschetst van mogelijke ontwikkelingen voor de komende 6 maanden.
•    Wij hebben in overleg met onze accountant arbeidstijdverkorting aangevraagd = nu de nieuwe regeling  NOW. 
•    Samen met de accountant houden wij alle regelingen in de gaten waar nu aan gewerkt worden door verschillende partijen en kijken wij wat op ons bedrijf van toepassing kan zijn.
•    Verder hebben wij nauw contact met onze relaties om te zien hoe zij hiermee omgaan en wat de consequenties zijn voor de komende maanden als de maatregelen wellicht worden aangepast. Voor ons houdt dit bijvoorbeeld concreet in dat veel congressen tot na de zomervakantie zijn opgeschoven en wij deze inkomsten dus gaan missen de komende tijd zelfs als de maatregelen minder streng worden.

Wij zijn onder de indruk van de noodmaatregelen die door de overheid en andere instanties voor werknemers en ondernemers worden uitgewerkt en vinden dat ook heel belangrijk want al deze mensen en bedrijven zijn de economie.

Het valt niet mee om het gevoel te hebben aan de zijlijn te staan zeker nu je hoort dat mensen in de zorg en andere dienstverlenende beroepen nu extra onder druk staan. Dus mochten wij nodig zijn en wordt er een beroep op ons gedaan dan staat het hele team van Delibert natuurlijk gelijk klaar.

Bert de Lange
Commercieel directeur
Delibert