Rotterdam, MKB Beste Leerbedrijf uitreiking

“Wees lief voor je stagiaires want over een paar jaar zijn ze je leidinggevende”

Deze uitspraak werd gedaan door een van de deelnemers aan de lunchbijeenkomst over de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) in het WTC Rotterdam. Onder de enthousiaste leiding van dagvoorzitter Sander de Kramer werd door panelleden en aanwezigen gediscussieerd over de toekomst van de beroepsbegeleidende leerweg in het mbo-onderwijs.

De voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof hield een gloedvol betoog waarin hij aangaf dat de BBL plaats niet weg te denken is uit het Nederlandse onderwijs.

Meer dan 150.000 studenten (op een totaal van 500.000) schrijven zich jaarlijks in voor een dergelijke opleidingsroute in het MBO. Zij werken vier dagen per week met een arbeidscontract bij een werkgever en gaan een dag per week naar school. De BBL blijkt dus een succesvolle route te zijn.

Vonhof gaf aan dat een dergelijke onderwijsvorm ook heel goed past in het concept van een leven lang leren, maar erkende tegelijkertijd dat het idee om ook oudere werknemers in de BBL op te nemen nog niet erg leeft in de politiek. Sterker nog, hoe succesvoller de BBL hoe minder geld er per BBL plaats ter beschikking komt omdat een vaste hoeveelheid geld door steeds meer studenten moet worden gedeeld.

Tijdens de paneldiscussie werden de aanwezigen gevraagd met hun smartphones te stemmen op een aantal stellingen. Nadat er was gestemd werd door de panelleden (ondernemers uit de bouw, horeca en grafische sector en Jacco Vonhof over de stelling gediscussieerd waarbij de aanwezigen gevraagd werd aan de discussie deel te nemen.

Het eerste deel van de bijeenkomst werd afgesloten door dagvoorzitter Sander de Kramer die een prachtig verhaal hield over zijn activiteiten in Sierra Leone waar hij al jaren bezig is om leerbedrijven op te zetten en daar binnenkort een de prestigieuze Four Freedoms Award voor in ontvangst mag nemen.

Kloosterboer winnaar beste MKB Leerbedrijf 2019

In het tweede deel van de bijeenkomst reikte Wethouder Moti (Werk en Inkomen) de prijs voor het Beste MKB Leerbedrijf 2019 uit aan de vertegenwoordiger van de firma Kloosterboer BV ‘Coolport’ uit.

Rotterdam, WTC MKB Leerplek uitreiking Jacco Vonhof, Pieter van Klaveren, Rene Castel en Wethouder Moti

De prijswinnaar werd door de jury uit drie genomineerde bedrijven (Kloosterboer, Mamascreen en Peitsman) gekozen tot winnaar. De Wethouder las een deel van het juryrapport voor waarin staat dat Kloosterboer het als haar maatschappelijke taak ziet om een inhoudelijke bijdrage te leveren aan het onderwijs. Meer dan 25% van het personeelsbestand is oud-stagiair.