Organisatie Ambassadeurs Jong MKBFoto’s Magazine MKB de podcast| Inloggen

Economie en Brede welvaart

Onder het motto; ‘Samen sterker’ slaan we de handen ineen. MKB Rotterdam Rijnmond maakt zich op heel veel vlakken sterk voor de regio, de bedrijven, werkgevers, werknemers en daarmee ook voor de inwoners. Want het mooie van de regio Rijnmond is niet alleen de architectuur maar juist de diversiteit aan culturen en mensen. Maar niet iedereen doet of kan nog mee doen en daar moeten we ons met z’n allen hard voor maken. Geen Rijnmonder aan de kant en armoede moet echt de regio uit. De Commissie Brede welvaart & Economie is er voor het bevorderen van een positief vestigingsklimaat, zodat ondernemers economische groei kunnen realiseren. Dit doen zij door het tijdig signaleren en benoemen van belemmeringen voor de economische ontwikkeling. Op zowel lokaal als regionaal niveau. Om vervolgens oplossingen voor deze belemmeringen aan te dragen zodat ze weggenomen kunnen worden. Een goed voorbeeld hiervan is het verminderen van de regeldruk.

MKB Rotterdam Rijnmond pakt ook haar maatschappelijke verantwoording. Bijvoorbeeld door zich in te zetten voor duurzaamheid, door educatie, maar ook door de samenwerking met en ondersteuning van verschillende belangrijke instanties en goede doelen. Wist je dat het MKB jaarlijks landelijk 1,5 miljard bijdraagt aan de samenleving door het bijstaan/sponseren van sport, cultuur en wijkverenigingen. Zonder daar hoogdravend over te doen, maar omdat het MKB de samenleving een warm hart toedraagt. Daarom is het belangrijk dat de politiek ondernemers een warm hart toedraagt en ervoor zorgt dat ondernemen loont. Want als het ondernemers goed gaat, gaat het de burgers goed!

Zie onderstaand interessante links en tevens een kleine greep uit onze langdurige samenwerkingen op deze thema’s.

Europese subsidiemogelijkheden

De Europese Unie biedt vele subsidiemogelijkheden, ook voor Nederlandse bedrijven. Voor het Nederlandse MKB zijn diverse loketten waar Europese subsidies, maar ook nationale, provinciale of gemeentelijke subsidies, te verkrijgen zijn. hieronder een aantal belangrijke subsidieloketten op een rij. Let bij een subsidieaanvraag vooraf goed op de subsidievoorwaarden!

De EU-fondsenwijzer – Europa decentraal
Subsidies | Rotterdam.nl
Subsidiekalender – Zuid-Holland 
Nieuwsbrief Europese subsidies

De weg naar Europese fondsen

Deze gids is samengesteld om te dienen als een bron van informatie voor regionale en lokale autoriteiten, NGO’s, bedrijven, professionals en burgers over hoe zij financiering voor hun projecten kunnen verkrijgen uit een aantal EU-fondsen.

Bekijk de gids

Fonds Bijzondere Noden Rotterdam

Jaarlijks komen duizenden Rotterdamse huishoudens in een urgente financiële noodsituatie terecht. Bestaande voorzieningen kunnen niet in alle gevallen een oplossing bieden. Als mensen tussen wal en schip dreigen te vallen kan Fonds Bijzondere Noden Rotterdam (FBNR) bijspringen met een (eenmalige) gift. Een gift van FBNR brengt direct een oplossing in crisissituaties van Rotterdammers die vaak ten einde raad zijn, zodat rust en perspectief ontstaat. Dit zetje in de rug zorgt ervoor dat mensen er met opgestroopte mouwen weer tegenaan gaan. Het is onze droom om snel hulp bij acute financiële nood te bieden aan elke Rotterdammer. Help jij mee? Wij zijn op zoek naar bedrijven die willen helpen armoede in de stad te bestrijden.

Bekijk de flyer

Geldfit

Dalende inkomsten en oplopende schulden. Door de aanhoudende coronacrisis kampen veel ondernemers met geldzorgen en schulden. Maar vaak wachten ze te lang met het zoeken naar hulp. Met de campagne ‘De eerste stap helpt je verder’ wil de Rijksoverheid dat ondernemers met geldzorgen snel aan de bel trekken en weten waar ze welke hulp kunnen krijgen. Via Geldfit Zakelijk kunnen ondernemers met betalingsachterstanden snel en laagdrempelig de weg vinden naar passende schuldpreventie of -hulp en een schuldenvrije toekomst.

Bekijk de website

Financiering of geld nodig?

Ondernemers kennen onzekere tijden. Beschikbaarheid en prijzen van grondstoffen; personeelstekorten, stijgende energie prijzen, stijgende rentes en terugbetalen van de uitgestelde belastingen zijn onder andere onderwerpen die de ondernemer dagelijks bezig houden. In deze ontwikkelingen speelt ongetwijfeld ook mee gaan we groeien en investeren of juist behoud van de huidige situatie. Een middel om hierbij hulp te bieden kan een zakelijke financiering zijn.

Bekijk het volledige artikel

Inflatie

Je merkt vast ook dat alles duurder wordt; de benzine, energie, boodschappen, alles kost meer geld. Door te besparen (op bijvoorbeeld je huishoudboekje) kun je financieel al wat meer ruimte krijgen. Daarom vind je in dit boekje 50 handige tips terug waarmee je eenvoudig bespaart op het dagelijks leven.

Bekijk het boekje

R4R

R4R is een “Good Citizen Club” ontstaan uit een diepgeworteld gevoel van betrokkenheid en liefde voor de stad Rotterdam. Zij bieden ondernemers met Rotterdamse roots een maatschappelijk platform. Het is een plek waar ondernemers zich kunnen verbinden aan de maatschappelijke betrokkenheid van de stad. Samen iets moois creëren dat bijdraagt aan het geluk en welzijn van anderen. Hun visie is een Rotterdam waarin we samen sterker staan. Het geloven in de kracht van goed burgerschap en de overtuiging dat wie goed doet, goed ontvangt. Samen bouwen aan een Rotterdam waarin men trots is om te leven en te ondernemen, waarbij maatschappelijke betrokkenheid de drijvende kracht achter het succes van R4R is. Samen sterk voor Rotterdam, samen sterker in business.

Meer informatie

Rotterdamse Uitdaging

Wil je als bedrijf maatschappelijk bijdragen dan ben je bij de Rotterdamse Uitdaging op het goede adres. Deze stichting verbindt vragen van stichtingen met ondernemers. Als ondernemer kan je bijdragen door producten, diensten, kennis en handjes. Met gesloten beurzen kan je als bedrijf je steentje bijdragen aan een stichting in jouw stad. Zo is direct zichtbaar waar je impact maakt! Voorbeelden? Een aannemer renoveert belangeloos twee toiletten bij een wijkhuiskamer, ruim 30 ondernemers doneren producten aan de kerstpakkettenactie (1000 stuks), een websitebouwer maakt een website voor een stichting voor kinderen. Eenvoudig en praktisch invulling geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen!

Meer informatie

Voor Goed Agency

Voor Goed Agency is de aanjager van sociaal ondernemerschap in Rotterdam. Met de ontwikkeling van programma’s, tools en de organisatie van (kennis) events wil Voor Goed bedrijven verleiden en activeren om socialer te ondernemen. Het team werkt samen met de Rotterdam Impact Coalitie en een groot netwerk met diverse organisaties in de stad. Door bedrijven, impact ondernemers, corporaties en Rotterdammers met elkaar te verbinden werken ze aan een betere stad voor alle Rotterdammers.
En ben je op zoek naar personeel? Overweeg om een OPwerker, een werkzoekende met Onbenut Potentieel, aan te nemen. De Goed Aannemen tool (www.goedaannemen010.nl) geeft je informatie en helpt je inzicht te krijgen in de mogelijkheden. Je kunt ook bijdragen door je inkopen lokaal, circulair en sociaal te doen.

Meer informatie

Museum Boijmans

De blik op de wereld verruimen. Dat is wat zij nastreven bij Boijmans. Met de collectie, tentoonstellingen en gebouwen. Met alles wat ze doen creëren ze steeds een plek waar verhalen tot leven komen en nieuwe verbintenissen ontstaan. Jaarlijks genieten jong en oud uit alle windstreken van de unieke collectie, de vele tentoonstellingen en activiteiten. Museum Boijmans Van Beuningen biedt tevens een uitgebreid educatief programma voor verschillende onderwijsniveaus, zodat leerlingen al vroeg vertrouwd raken met beeldende kunst. In het project Boijmans op Zuid wordt het gesprek gevoerd over wat er te leren is van Zuid en delen zij kennis met bewoners van de wijk. Op de ontmoetingsplek in Hillevliet waar bewoners, leerlingen en talentvolle makers samenkomen, zelf activiteiten kunnen organiseren of er aan deelnemen is iedereen welkom.

Meer informatie

Luxor Theater

Luxor verandert mee met de stad. De verwondering en het vermaak van de theatervoorstellingen blijven behouden, maar zij keren het gezicht meer naar de stad en leggen extra focus op sociale betrokkenheid en impact. Hun streven is om een culturele landingsplek te zijn voor alle Rotterdammers. Een plek waar iedereen iets kan meemaken, leren, ontdekken, brengen en halen: laagdrempelig, op elk moment van de dag. Een veilige plek, waar iedereen de kans krijgt zichzelf te ontplooien en plezier te maken. Inclusief, divers en eerlijk zijn de sleutelwoorden. Dat betekent ook dat er speciale aandacht is voor nieuwe en mid-career makers en voor Rotterdammers die de weg naar ons theater niet vanzelf vinden.

Meer informatie

Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp heeft als doel al haar bezoekers te inspireren om goed voor de natuur te zorgen. Door educatie, onderzoek, en het behoud van bedreigde dier- en plantsoorten en hun natuurlijke leefomgeving, draagt de Diergaarde haar steentje bij. MKB Rotterdam Rijnmond en Diergaarde Blijdorp zijn elkaars partners en organiseren door het jaar heen diverse gezamenlijke activiteiten.

Meer informatie

Netwerk Nieuw Rotterdam

Eenzaamheid is niet alleen een sociaal probleem maar een maatschappelijk probleem die ook economische gevolgen heeft. Uit onderzoek blijkt dat 49% van de Rotterdammers tussen de 19 en 64 jaar zich eenzaam voelt. Van de 65+ers voelt maar liefst 56% zich eenzaam. Om eenzaamheid op te lossen is betrokkenheid van de hele samenleving nodig. Netwerk Nieuw Rotterdam biedt bedrijven programma’s aan om een steentje bij te kunnen dragen.

Meer informatie

Stichting Anders

Stichting ANDERS Rotterdam is een snel groeiend ondernemersnetwerk van maatschappelijk betrokken ondernemers. ANDERS Rotterdam daagt ondernemers uit om een stukje van hun unieke diensten, producten en talenten beschikbaar te stellen aan mensen in de samenleving die dát keihard nodig hebben. Op de website van Stichting ANDERS kun je mooie verhalen vinden van ondernemers, stichtingen en projecten die elkaar hebben gevonden en hebben ontdekt hoe mooi het is om te geven en ontvangen. Want geven maakt rijk!

Meer informatie

Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam

Zieke kinderen voelen zich beter met hun ouders, broertjes en zusjes in de buurt. Ouders houden de zorg beter vol met een rustplek dicht bij hun zieke kind. Want als je hele wereld op z’n kop staat door ziekte of zorg, is als familie bij elkaar zijn het belangrijkst. Samen bereik je meer, ook als je Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam wilt steunen. Met je collega’s zijn er verschillende manieren om het huis te ondersteunen. Dit kan dmv sponsoring, het lid worden van de Business Breakfast Club, door zelf een actie te organiseren of kom bijvoorbeeld koken voor de ouders die verblijven in het huis.

Meer informatie

Voordekunst.nl

MKB Rotterdam Rijnmond is trots partner van Ondernemers voor de kunst. Dit is een initiatief om Rotterdams talent te ondersteunen. Aangesloten bedrijven kunne bijdragen aan de ondersteuning en ontwikkeling van Rotterdamse talentvolle makers. Denk aan muzikanten, fotografen en theatermakers. Door de samenwerking met voordekunst komt de bijdrage van deze bedrijven bij Rotterdamse makers terecht die op het punt staan om hun mooie projecten te realiseren. Op deze manier komen bedrijven in contact met makers die zij anders niet ontmoet zouden hebben, een waardevolle samenwerking die het culturele klimaat van Rotterdam versterkt. Bekijk welke toffe acties jij allemaal kunt ondersteunen!

Meer informatie

Rotterdamse Zakenvrouw

Bij de Rotterdamse Zakenvrouwen willen ze dat geslacht en/of afkomst geen onderwerp meer is in gesprekken en gedachten over zakendoen en carrière maken. Zo lang bij de woorden “Ondernemer”, “Directeur” of “Bestuurder” als eerste een man in gedachte opkomt, is er dus nog werk te doen. De business club en de Rotterdamse Zakenvrouw van het jaar verkiezing zijn er voor iedereen, maar de awards zijn alleen voor vrouwen. Deze stichting geeft een nieuw gezicht aan ondernemers- en leiderschap en praten niet over uitdagingen of problemen, maar dragen bij aan de oplossing. Met Rotterdamse daadkracht. Niet door aan te moedigen, maar door simpelweg te laten zien wat Rotterdam al in huis heeft.

Meer informatie

Dirk Kuyt Foundation

De Dirk Kuyt Foundation streeft ernaar mensen met een beperking de kans te geven om op hun eigen manier invulling te geven aan sport. Of het nu gaat om het nastreven van prestaties, deelname aan sport- of bewegingsactiviteiten, of simpelweg genieten van het plezier van sport. In nauwe samenwerking met sportbonden, stichtingen, verenigingen en toegewijde vrijwilligers realiseren ze projecten en evenementen die sportstimulering bevorderen en inclusiviteit in de sport vergroten.
Hun doel is om sport toegankelijk te maken voor iedereen. Of het nu gaat om het verstrekken van aangepaste sportmaterialen, financiële steun voor trainingen, of het organiseren van inclusieve evenementen, de Dirk Kuyt Foundation maakt zich sterk voor alle sporters met een beperking.

Meer informatie

Daniel den Hoed

Eén op de drie mensen krijgt kanker. Jaarlijks overlijden er in ons land meer dan 43.000 mensen aan. Het Daniel den Hoed Fonds, onderdeel van de Erasmus MC Foundation, haalt geld op voor baanbrekend wetenschappelijk onderzoek in het Rotterdamse Erasmus MC Kanker Instituut. Wetenschappelijk onderzoek zorgt ervoor dat steeds meer mensen kanker overleven en de kwaliteit van leven van patiënten met kanker verbetert. Jaarlijks organiseert MKB Rotterdam Rijnmond o.a. een golftoernooi, waarvan de gehele opbrengst ten goede komt aan het Daniel den Hoed Fonds.

Meer informatie

Nieuws

Schaatsen en Curlen tegen kanker

Op vrijdagavond 9 februari organiseert de Erasmus MC Foundation – Daniel den Hoed Fonds ‘Schaatsen en Curlen tegen Kanker’ om zo geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek. Dit evenement mag je niet missen! Of je een doorgewinterde schaatser bent of nog wiebelig...

Lees meer

Voor de kunst 010

MKB Rotterdam Rijnmond is trots partner van Ondernemers voor de kunst, waarvan gisteren de lancering was. Dit is een initiatief van en door bedrijven uit Rotterdam ism crowdfundingplatform voordekunst om Rotterdams Talent te ondersteunen. Aangesloten bedrijven, willen...

Lees meer

Belastingplan 2024

Het kabinet is demissionair. Daarom zien we deze Prinsjesdag weinig kabinetsplannen terug in het Belastingplan 2024. De termen bestaanszekerheid en koopkracht die veelvuldig onderwerp van gesprek zijn, zien we wel terug. Er zijn verschillende maatregelen, zoals een...

Lees meer

Daniel den Hoed golftoernooi

Op 25 september a.s. vindt de negende editie van het Daniel den Hoed Fonds golftoernooi plaats op Golfclub Kleiburg in Brielle. De gehele opbrengst van het golftoernooi wordt dit jaar in het Erasmus MC Kanker Instituut besteed aan wetenschappelijk onderzoek naar...

Lees meer

Samen Touren tegen Kanker!

Fiets zaterdag 1 juli mee tegen kanker. Zes mooie routes, verzorgde pauzeplaatsen en een 'Tour de France' festivalterrein! Dat kun je verwachten tijdens de L'Étape Rotterdam by Tour de France Charity Rides. Gezellig samen fietsen met vrienden, familie of collega's,...

Lees meer

Loop mee tegen kanker

Op 16 juni organiseert de Erasmus MC Foundation - Daniel den Hoed Fonds de Run4Daniel en op 18 juni de Swim4Daniel, waarvan de opbrengsten naar onderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut gaan. Loop of wandel op 16 juni 2023 mee tegen kanker. Sportcomplex De Bosdreef...

Lees meer

Op tijd vakantiegeld uitbetalen

De maand mei staat voor ondernemers met personeel in het teken van de uitbetaling van het vakantiegeld. Want ook al stijgen de kosten nu misschien hard: vakantiegeld uitbetalen is verplicht. Het is een ‘extraatje’ waar medewerkers reikhalzend naar uitkijken, maar...

Lees meer

MKB actieprogramma

Rotterdam heeft het mkb-actieprogramma gelanceerd. Doel van het programma: 10.000 ondernemersvraagstukken verder helpen met goede gemeentelijke dienstverlening én praktische handvatten om Rotterdamse ondernemers toekomstbestendig te maken. Het actieprogramma zet in op...

Lees meer

De commissie
Economie en Brede welvaart

Commissie­voorzitter

Commissieleden

Matty van den Berg

Mainport

Paul Martijnse

Gemeente Rotterdam

Arjen van Klink

Hogeschool Rotterdam

Linda van der Windt

MKB Rotterdam Rijnmond

Ben jij klaar om te netwerken?

Jaarlijks organiseren wij tientallen netwerkbijeenkomsten en workshop; deze zijn laagdrempelig en altijd met een hoge "gun- én funfactor". Via de nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws en interessante evenementen.